بیمارستان هوشمند شارپ
پروپوزال بیمارستان هوشمند
در هر ساختمان با توجه به فعالیت های مختلف، نیازهای متفاوتی نیز وجود خواهند داشت که پیاده سازی سیستم هوشمند بر اساس این نیاز ها صورت می گیرد. در پروپوزالی که در این قسمت قرار داده شده به نیاز های داخل ساختمان های اداری، راه حل های مناسب و فواید هوشمند سازی پرداخته شده است.
ساختمان هوشمند
ساختمان های هوشمند ساختمانی است که با استفاده بهینه از چند عنصر پایه ای سازه ، سیستم ،خدمات ، مدیریت و روابط درونی آنها به فعالیت ها و امور ساختمانها نظارت کرده محیطی مناسب واقتصادی ایجاد نماید و در مواقع لازم با توجه به تغییرات شرایط محیطی ، تغییرات لازم را بطور خودکار اعمال نماید .
به طور معمول هوشمند سازی در اکثر ساختمانها برای کنترل تاسیسات گرمایش و سرمایش ، روشنایی و کنترل تردد بهره برداری می شود . اما این سیستمها به دلیل استفاده از پروتکل های استاندارد و معماری مبتنی بر استاندارد های شناخته شده ، امکان لینک شدن به کلیه سیستمهای دیگر مورد استفاده در ساختمان مانند سیستمهای نظارت تصویری، تجهیزات اندازه گیری و میترها ، سیستم های اعلام حریق ، سیستمهای امنیتی و حفاظت پیرامونی و آسانسورها را دارند و یک مدل کنترل مجتمع برای همه اجزاء قابل کنترل در ساختمان را ایجاد می نماید. اجزای چنین سیستم جامعی در یک ساختمان کاملا آن را به یک سازه امن و هوشمند تبدیل خواهد کرد .
ساختمان هوشمند مجموعه ای از کنترلرهاست که به صورت یک شبکه به هم متصل میباشند . این مجموعه کنترلرها اطلاعات متغیرها را نظیر درجه حرارت، رطوبت، نور، آمپر یا وضعیت و حالت کارکرد تجهیزاتی مثل پمپ، فن را که توسط سنسور و سوئیچها اندازه گیری می شود دریافت و پس از آنالیز آنها فرمان را به عملگرها و موتورها ارسال می نماید . از طریق نرم افزار می توان به تمامی این شبکه دسترسی داشت واز این طریق می توان اطلاعات وآلارم ها را از راه دور دریافت، ذخیره و آنالیز نمود و همچنین می توان به تمامی عملگرها بدون نیاز به مراجعه حضوری فرمان صادرنمود.
به طور کلی سرمایه گذاری جهت سیستم کنترل هوشمند یک ساختمان از ۳ جنبه قابل بررسی است :
١- دیدگاه اقتصادی : هم اکنون اثبات شده با یک طراحی مناسب ، سیستم می تواند تا ۳٠ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی نمود که در کنار افزایش عمر مفید تجهیزات درون ساختمان، دلیل مناسبی جهت سرمایه گذاری در این بخش می باشد.
٢- دیدگاه زیست محیطی : به طور غیر مستقیم کاهش مصرف انرژی باعث کاهش آلودگی زیست محیطی و حفظ منابع طبیعی خواهد گردید .
۳- دیدگاه راهبری ونگهداری سیستم درطول عمر پروژه: به طور مشخص در ساختمانهای مجهز به سیستم هوشمند، گروه بهره بردار با پی بردن به خطا از طریق سیستم هوشمند می توانند در حداقل زمان ممکن در رفع آن اقدام نماید.
مزایای مدیریت هوشمند ساختمان:
-ایجاد محیطی مطلوب برای افراد حاضر در ساختمان
-حذف خطاهای انسانی مانند روشن ماندن لامپ یا سیستم گرمایشی و سرمایشی
-ارائه سیستم کنترلی با قابلیت عملکرد زمانبندی عملیات های مختلف
-کاهش چشمگیر هزینه های مربوط به نگهداری و راهبردی
-عمر بیشتر تجهیزات ساختمان به دلیل مصرف کنترل شده و بهینه
-بهینه سازی و صرفه جویی در مصرف انرژی
-عدم نیاز به پیمانکار دائمی ساختمان
-امکان مانیتورینگ و کنترل تمامی نقاط تحت کنترل از طریق یک سیستم کامپیوتر، موبایل و اینترنت حتی از راه دور
-با توجه به یکپارچه سازی مدیریت تاسیسات و سیستم های مختلف در ساختمان ، تمام تجهیزات بصورت هماهنگ کارکرده و امکان تداخل و بروز مشکلات ناشی از عدم هماهنگی از بین می رود.
-امکان اتصال به انواع سیستم های امنیتی و اعلام و اطفای حریق برای حفظ کامل آسایش و امنیت در ساختمان
بازگشت سرمایه با بهره مندی از سیستم هوشمند ساختمان :
همانگونه که بار ها ذکر شد هدف اصلی استفاده هوشمند سازی در یک ساختمان ذخیره سازی انرژی و استفاده صحیح و بهینه از امکانات می باشد، که نتیجه این هدف علاوه بر ذخیره سازی انرژی، بازگشت سرمایه اولیه ای که صرف اجرای هوشمند سازی شده است .
با توجه به مطالب ذکر شده و آمار های بدست آمده از پروژه های اجرا شده بر اساس ساختار هوشمند سازی به طور میانگین در بحث ذخیره سازی انرژی حدود ۲۵ الی ۴٠ درصد کاهش مصرف وجود داشته است و بازگشت سرمایه به موجب استفاده از ساختارهوشمند سازی در حدود ۵.۲ الی ۳ سال امکان پذیر است.به طور مثال در ساختمان برخی پروژه های انجام شده پس از تحلیل آمار و اطلاعات مربوط به پروژه نتیجه بدست آمده گویای این مطلب است که با هوشمند سازی میتوان حداقل ۳٠ درصد در مصرف انرژی صرفه جویی نمود.
سیستم هوشمند بیمارستان
رشد و توسعه فناوری های هوشمند و تاثیرگذاری این رشد بر عرصه های گوناگون زندگی انسان، محیط و شرایط مختلف را برای کار و تعامل آسان تر، امن تر و دلپذیرتر نموده است. یکی از عرصه های تاثیرپذیر از رشد فناوری های هوشمند، حوزه بهداشت و سلامت عمومی است. با توجه به نقش حیاتی فاکتورهایی چون دقت، سرعت و اطمینان در حوزه ی سلامت و همچنین با عنایت به آسیب پذیری سیستم بهداشتی و درمانی از خطاهای انسانی، هوشمندسازی و اتوماسیون مراکز بهداشتی و درمانی علاوه بر آسایش و راحتی درمان پذیران سبب بهبود و ارتقای شاخص های سلامت در جامعه شده و یکی از ارکان اساسی رشد و توسعه یافتگی می باشد .در یک بیمارستان هوشمند می توان به بهترین نحو و کوتاهترین زمان ممکن، بین بیمار و بخش های مختلف بیمارستان ارتباط برقرار نمود و به در خواست و تقاضای بیمار رسیدگی کرد. این امر ضمن رعایت دقیق موارد بیمارستانی، با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و کاربردی، هر آنچه در خصوص بیماری نیاز است را برروی یک مانیتور کاملا لمسی و به صورت نوشتاری و گرافیکی و به زبان مادری بیمار در اختیار وی قرار می دهد. پیاده سازی یک سیستم هوشمند در بیمارستان باعث ایجاد حس آرامش واعتماد و نیز سهولت در دریافت سرویسهای عمومی و اختصاصی در بیمارستان و درنتیجه واکنشهای مثبت در جهت بهبود بیماری و شادابی بیمار خواهد شد. حضور فناوری های هوشمند در بیمارستان های آینده بدون شک نوید بخش ورود به عصری جدید در حوزه درمان و پزشکی است .
در این پروپروزل ضمن بررسی ویژگیهای یک بیمارستان هوشمند به ارائه طرحی برای راه اندازی این سامانه اشاره خواهد گردید و مزایای هوشمند سازی در مراکز درمانی به ویژه بیمارستان ها مورد تحلیل قرار خواهد گرفت.
مزایای پیاده سازی سامانه هوشمند بیمارستانی:
با توجه به رویکرد گسترش و استفاده از تکنولوژی های نوین در حوزه سلامت و درمان می توان مزایای بکار
گیری چنین امکاناتی را به شرح زیر نام برد
- افزایش کیفیت ارائه خدمات به بیماران و ارتقاء سطح کیفی بیمارستان
- کاهش زمان ارائه خدمات به بیماران
- ذخیره اطلاعات بیماران به صورت الکترونیکی و پیشرفته در مراکز داده بیمارستان
- افزایش عمر مفید تجهیزات و کاهش هزینه های تعمیر و نگهداری
- کاهش هزینه های خدمات بیمارستانی
- بهینه سازی استفاده از منابع و تجهیزات بیمارستان
- مدیریت بهینه و استفاده دقیقتر از منابع انسانی بیمارستان
- افزایش سطح ایمنی و امنیتی بیمارستان
- کاهش مصرف انرژی
- کاهش خطا های انسانی
- افزایش سطح آگاهی افراد و پرسنل بیمارستان
- کمک به موضوع کنترل عفونت در راستای کاهش و کنترل بهینه شیوع عفونت
اهداف مورد نظر در راستای بهره گیری از سیستم های هوشمند در بیمارستان :
- ارتقاء کیفیت ارائه خدمات بالینی و طرح سلامت با بخدمت گرفتن تکنولوژی و فناوریهای روز دنیا.
- تسهیل استفاده از امکانات مراکز درمانی برای بیماران و پرسنل بیمارستان و فرآهم آوردن شرایط مطلوب برای رسیدن به بهترین راندمان سلامت در بیمارستان.
- مدیریت نیروی انسانی جهت بالاتر بردن سطح انضباط کاری پرسنل بیمارستان و کاهش هزینه های مربوط به نیروی مازاد و اختصاص دادن کارهای روتین و حتی با دقت بالا به تجهیزات مکانیزه هوشمند.
- مدیریت مصرف انرژی و حذف هزینه های مازاد در زمان بهره برداری از بیمارستان.
- افزایش بهره وری و ایجاد قابلیت ارتقاء سطح و امکانات بیمارستان در جهت بروز شدن با جدیدترین تکنولوژیهای روز دنیا.
امکانات قابل ارائه توسط سیستم های هوشمند در بیمارستان :
با توجه به قابلیت های تجهیزات هوشمند و نیز مصرف کننده های موجود در هر قسمت از بیمارستان، بهتر است بصورت سیستمی به بررسی هریک از انواع مصرف کننده ها در بیمارستان پرداخته و با توضیح مختصری به نحوه کنترل هریک از این سیستمها بپردازیم.
کنترل سیستم روشنایی :
با توجه به گستردگی انواع فضاهای موجود در بیمارستان، میتوان سیستم روشنایی آنها را به دسته های زیرتقسیم بندی نمود :
روشنایی اتاق بیماران :
روشنایی این قسمت تحت عواملی از جمله وضعیت سلامت بیمار، زمان اختصاص یافته شده به استراحت، دیدن تلویزیون ، صرف غذا، بازدید پزشک از بیمار و … که در هریک از این زمانها ، روشنایی اتاق باید در سطح خاصی تنظیم گردد. اینکار در بیمارستانهای سنتی توسط پرستاران، خود بیمار و یا همراه بیمار انجام میشد، اما در بیمارستان هوشمند پرستاران و مسئولین هر بخش میتواند روشنایی هراتاق و یا هر تخت بیمار را جداگانه از ایستگاه پرستاری با استفاده از نرم افزارهای مرتبط با سیستم هوشمند کنترل و با تغییر سطح دسترسی، به بیمار و یا همراه بیمار اجازه کنترل سیستم روشنایی اتاق را بدهد.
روشنایی راهروها :
روشنایی این قسمت نیز همچون قسمت قبل در هر زمان قابل تعریف و از قبل مشخص شده می باشد.سیستم هوشمند می تواند بر اساس زمانبندی مشخص، تصمیمات سرپرستار و یا هریک از مسئولین بخش با استفاده از نرم افزارهای مرتبط در ایستگاه پرستاری به کنترل خطوط روشنایی راهروها بپردازند. این برنامه ریزی ها علاوه بر افزایش کارایی سیستم می تواند منجر به کاهش مصرف انرژی و افزایش طول عمر سیستم روشنایی می شود.
روشنایی سالنهای انتظار :
با توجه به مشخص بودن زمان ملاقات بیماران میتوان تحت یک برنامه روتین روشنایی این فضاها راکنترل و یا بوسیله نرم افزار توسط مسئول انتظامات با کم کردن یکسری از خطوط بازدیدکنندگان را از برگشتن نظم بیمارستان به شرایط نرمال خود باخبر نموده و زمینه را جهت ترک بازدیدکنندگان مهیا کرد.
روشنایی نما و فضای سبز :
با استفاده از تجهیزات هوشمند میتوان براحتی نور نما ونیز فضای سبز بیمارستان را کنترل و حتی بر اساس رویدادهای تاریخی موجود در هر سال نور نما را متناسب با زمانهای جشن و سرور و یا زمانهای عزاداری کنترل نمود. اینکار میتواند توسط هریک از مسئولان و مدیران ذیربط که به نرم افزار سیستم هوشمند معرفی و مرتبط هستند تعریف، تغییر و کنترل گردد.
کنترل سیستم گرمایش/سرمایش :
در این بخش نیز با توجه به انواع فضاهای موجود در بیمارستان،کنترل سیستم گرمایش/سرمایش رامیتوان به دسته های زیر تقسیم بندی نمود :
اتاق بیماران :
سیستم تهویه این قسمت با توجه به وضعیت سلامت بیمار تنظیم می گردد. اینکار در بیمارستانهای سنتی توسط پرستاران، خود بیمار و یا همراه بیمار انجام میشد، اما در بیمارستان هوشمند سر پرستاری با استفاده از نرم افزارهای مرتبط با سیستم هوشمند کنترل و با تغییر سطح دسترسی، به بیمار و یا همراه بیمار اجازه کنترل این سیستم را بدهد. سیستم می تواند به گونه ای تنظیم شود که در زمان ورود بیمار به اتاق پس از خروج از اتاق عمل و یا با توجه به تجویز دکتر دمای خاصی تنظیم شود که منجر به بهبود شرایط بیمار شود.
راهروها :
سیستم تهویه این قسمت نیز میتواند توسط سر پرستار و یا هریک از مسئولین بخش با استفاده از نرم – افزارهای مرتبط در ایستگاه پرستاری به راحتی کنترل شود و دیگر نیازی به ترک ایستگاه نیست. از آنجاکه در برخی فضا های بیمارستانی از سیستم های سرمایشی و گرمایشی دیگری همچون هواساز استفاده می شود و به دلیل پیچیدگی کنترل این تجهیزات نیاز است افراد متخصص و مسئولین تاسیسات تصمیم گیری نمایند امکان کنترل هواساز ها در سیستم های تاسیساتی و موتور خانه در نظر گرفته خواهد شد وکادر پرستاری و کاربران می توانند صرفا با اعلام نیاز خود وضعیت را با مسئولین تاسیسات در میان بگذارند.
سالنهای انتظار :
با توجه به مشخص بودن زمان ملاقات بیماران میتوان تحت یک برنامه روتین دمای این فضاها را کنترل و یا بوسیله نرم افزار توسط مسئول انتظامات دمای ایده آل را برای این محیط ها در نظر گرفت. سیستم هوشمند در زمانهای ملاقات که دربهای این قسمت بیش از حد معمول باز و بسته و در برخی از بیمارستانها باز می ماند به حداقل سطح کارایی رسانده تا از هدر رفتن انرژی جلوگیری شود.
فضا های اداری :
یکی از عمده بخش های مهم در هر فضای درمانی که نقش بسزایی در مصرف انرژی دارد فضا های اداری است که می تواند با استفاده از سیستم های هوشمند علاوه بر کاهش مصرف انرژی ، بهره وری سیستم را افزایش و عمر سیستم روشنایی را طولانی تر نمود. استفاده از سنسور های هوشمند که می تواند حضور کارمندان را در اتاق تشخیص دهد در زمان عدم حضور می تواند منجر به خاموش شدن و یا کاهش شدت روشنایی شود. طبق اعلام سازمان بهره وری انرژی ایران) سابا( با استفاده از سیستم هوشمند روشنایی در فضا های اداری می توان تا ۳۸ درصد کاهش مصرف انرژی را در حوزه روشنایی انتظار داشت.
استفاده از تئوری هوشمند در اتاق بیمار :
- اصول سیستم هوشمند در اتاق بیمار بر مبنای حفظ رضایتمندی بیمار و همراهان ، کاهش میزان دخالت بیمار در کنترل تاسیسات اتاق، افزایش سطح ایمنی عفونی)بهبود شرایط در نظام کنترل عفونت( و حداکثر بهینه سازی مصرف انرژی شکل گرفته است. لذا یک اتاق بیمار هوشمند می تواند دارای اجزای زیر می باشد.
- کنترل سیستم های روشنایی اتاق بیمار بر اساس سناریو های قابل تعریف همچون ورود، خروج، استراحت، اورژانسی و ….
- کنترل سیستم های تهویه شامل سرمایش و گرمایش بر اساس سناریو های دمایی با قابلیت مدیریت و کنترل به صورت محلی و مرکزی از طریق بیمار، کادر درمان، مدیر BMS ساختمان
- امکان تنظیم دما توسط ایستگاه پرستاری با توجه به شرایط بیمار و نیاز بیمار به دمای خاص
- کنترل سیستم های هوشمند صوتی و تصویری در اتاق با قابلیت کنترل از طریق سیستم مرکزی ساختمان جهت پخش اطلاعات و هشدار ها به صورت خودکار و یا بر اساس سناریو های از پیش تعریف شده همچون تخلیه ساختمان در زمان بحران
- کنترل سیستم پرده های برقی با توجه به نیاز به کنترل روشنایی و ورود نور به اتاق بیمار
- امکان برنامه ریزی و مدیریت بر روی خطوط روشنایی نرمال واضطراری بطور جداگانه.
- امکان صدور درخواست های بیمار همچون نظافت، Nurse Call ، اورژانس و … توسط سیستم هوشمند با قابلیت اطلاع رسانی به ایستگاه پرستاری و مسئولین امر به همراه ثبت اطلاعات در سیستم HIS
- امکان نمایش وضعیت درخواست های بیمار بر روی پنل هوشمند پشت درب هر اتاق جهت ارائه خدمات به بیمار در اسرع وقت.
- حذف ارتباط بیمار و همراهان و کادر درمان با کلید های روشنایی موجود در سرویس بهداشتی اتاق بیمار که می تواند منجر به حذف احتمال انتشار عفونت از این طریق شود .
- حذف ولتاژ ۲۲۰ ولت از کلید های موجود در اتاق که احتمال برق گرفتگی و اتصالی را به صورت کامل به صفر می رساند
- امکان نمایش اطلاعات ویژه شامل پیام های بهداشتی تبلیغاتی بر روی تلویزیون اتاق بیمار با قابلیت کنترل اجزای اتاق، نمایش وضعیت بیمار، نمایش آخرین خدمات پزشکی انجام شده ، تبلیغات و …. توسط سیستم هوشمند.
- امکان نمایش تصویری و اطلاعاتی وضعیت بیمار جهت همراهان در اتاق عمل، ICU ، ریکاوری و فضا های مشابه که به دلیل حساسیت بالا امکان حضور همراهان وجود ندارد.
- قابلیت ارتباط صوتی و تصویری با ایستگاه پرستاری به صورت Nurse call جهت بیماران و همراهان و کاربران از طریق سیستم هوشمند بر روی موبایل، تبلت و تاچ پنل های قرار گرفته در اختیار بیماران و همراهان و پرسنل
سایر قطعات هوشمند سوییت بیمار :
ماژول ترکیبی ، ماژول اتصال به شبکه، تغذیه سیستم ، زنگ درب ، کلید هوشمند سه حالته، کلید هوشمند با قابلیت کنترل تهویه مطبوع
کلیه اجزاء ذکر شده ، توسط شبکه به یکدیگر متصل شده و امکانات کاملی را برای کاربر ، از جهت کنترل تمامی اجزای داخل اتاق فراهم می آورد. لذا جهت تکمیل شدن این مجموعه و اعمال دیدگاه ذخیره سازی مصرف انرژی نرم افزار IHMS بر روی بستر TCP/IP قابلیت مونیتورینگ ، کنترل و سرویس دهی مناسب را برای بخش بهره برداری بیمارستان فراهم می آورد.
نرم افزار کنترل مدیریت سیستم هوشمند بیمارستانی
بخش اصلی نرم افزار IHMS جهت مدیریت هوشمند بیمارستان در شکل زیر نشان داده شده است.
مدیریت کامل سیستم بیمارستان هوشمند شامل موارد زیر توسط نرم افزار قابل کنترل است:
- ثبت ورود و خروج بیماران به بیمارستان و اختصاص اتاق.
- مدیریت شرایط اتاق از بخش های ایستگاه پرستاری و تاسیسات
- دریافت درخواست ها از بیماران و رسیدگی به درخواست ها
- امکان گزارشگیری از نرم افزار شامل و بررسی درخواست های صادر شده
- چک نمودن وضعیت اتاقها شامل دما روشنایی وضعیت پرده برقی باز بودن درب اتاق و …
سناریوی – عملکرد سیستم بیمارستان هوشمند
ورود بیمار به بیمارستان
مراحل ورود بیمار به بیمارستان به شکل زیر است:
۱- ورود بیمار به بیمارستان و ثبت نام در بخش پذیرش .
۲- انتخاب اتاق و طبقه توسط پذیرش.
۳- ورود به صفحه اتاق مورد نظر بیمار در نرم افزار IHMS و Check-In کردن اتاق توسط مسئول
پذیرش
۴- روشن شدن فن کوئل اتاق برای رسیدن به دمای مناسب (Comfort)) تا زمان رسیدن بیمار
نکته : در صورتیکه بیمار تا زمان مشخصی )به عنوان مثال ۳۰ دقیقه( وارد اتاق نشود ، فن کوئل به
منظور صرفه جویی (Energy Saving) خاموش میگردد.
سناریو ورود بیمار به اتاق
پس از رسیدن بیمار به اتاق مربوطه موارد زیر اتفاق خواهد افتاد
۱- با اجرای سناریوی ورود (Occupancy Guest) به انتخاب کارفرما و پیش فرض ذیل می تواند رخ
داد های متفاوتی را در سیستم شاهد باشیم:
۲- روشن شدن چراغها بصورت متوالی جهت خوشامدگویی به بیمار
۳- فعال شدن پریزهای داخل اتاق و کلید سنتی سرویس
۴- روشن شدن فن کوئل در دمای آسایش
۵- روشن شدن تلویزیون و معرفی قابلیت های اتاق و امکانات بیمارستان و نحوه ارتباط با بخش
های مختلف بیمارستان
۶- باز شدن پرده ها
۷- و…
خروج بیمار از اتاق
خروج بیمار از اتاق با اجرای سناریو خروج (Occupancy Null) با تاخیر قابل تنظیم به صورت زیر اجرا خواهد شد
۱- خاموش شدن چراغها بصورت متوالی جهت جلوگیری از خاموشی ناگهانی
۲- غیر فعال شدن کلیه پریزها به جز پریز برق یخچال
۳- بازگشت فن کوئل به مد ذخیره انرژی (Auto-Cool-24C)
نکته : در صورتی که بیمار تا زمان مشخصی )به عنوان مثال ۴۰ دقیقه( به اتاق بازنگردد سیستم به
صورت هوشمند به منظور کاهش مصرف انرژی اقدام به خاموش نمودن فن کوئل می نماید.
عملکرد سیستم داخلی
سیستم عملکرد داخلی دارای دو نوع عملکرد می باشد. فرامینی که به صورت هوشمند در آن برنامه
ریزی شده است تا از اتلاف اترژی جلوگیری نماید و فرامینی که توسط بیمار در اتاق صورت می پذیرد.
از جمله فرامین هوشمند خودکار می توان به خاموش شدن سیستم تهویه مطبوع در زمان باز شدن
پنجره توسط بیمار اشاره کرد. این مورد باعث می شود از اتلاف انرژی که به دلیل باز شدن پنجره اتاق
توسط بیمار ممکن است رخ دهد، جلوگیری شود.
در اتاق، کلید هوشمندی دارای صفحه نمایش به زبان فارسی ویا انگلیسی بسته به نظر کارفرما و یا تاچ
پنلی نصب می شود که کنترل اجزای مختلف سیستم از جمله سیستم روشنایی، سرمایش و گرمایش
اتاق، سیستم صوت و تصویر، پرده های برقی توسط آن میسر خواهد شد. همچنین فرد مهمان می تواند
به سادگی از طریق همان کلید انواع درخواست های خود را مانند درخواست خدمات، شست و شوی
البسه، سفارش غذا، نیاز فوری به تیم امنیتی و یا رزرو امکانات بیمارستان اعلام نماید. طرح پیشنهادی
بر اساس نقشه ها و لیست امکانات مورد نظر سیستم های هوشمند پیشنهادی به تفکیک و با ریز جزئیات به همراه امکانات قابل ارائه در ادامه تقدیم می گردد.
کنترل حفاظتی هریک از بخشهای ویژه بیمارستان :
در این بخش نیز با استفاده از دوربینهای تشخیص چهره و نیز دستگاههای بررسی کننده سطح دسترسی هریک از پرسنل و بیماران ، به حفاظت از هریک از بخشهای بیمارستان پرداخته و از بروز مشکل و احیاناً موارد خرابکاری و تخطی از قوانین و نظم موجود در بیمارستان جلوگیری میشود و از وارد آمدن خسارت به بیمار و بیمارستان جلوگیری میگردد. با این سیستمها تعداد نیروهای تخصیص یافته به بخش انتظامات کاهش چشمگیری یافته ، که این خود باعث صرفه جویی در هزینه های بهره برداری بیمارستان میگردد.
سیستم کنترل تردد :
طبق بررسی های صورت گرفته و بر اساس نیاز، بیشترین محل های استفاده از سیستم های کنترل تردد، می تواند ورودی اتاق های عمل، CCU ، ICU ، NICU ، اتاق های پزشکان، رختکن ها، انبارهای دارو و تجهیزات، اتاق های تاسیسات مانند اتاق ساکشن مرکزی، اکسیژن ساز مرکزی، اتاق گازهای طبی، فضا های اداری و
…باشد که افراد بر اساس تشخیص چهره، کارت، رمز عبور و اثر انگشت قابل شناسایی می باشد. استفاده از سیستم کنترل تردد علاوه بر افزایش امنیت فضاهای فوق الذکر موجب کاهش تعامل و تماس پرسنل با درب ها و در نهایت کاهش عفونت های بیمارستانی در راستای نظام کنترل عفونت خواهد شد. اجزا و بخش های مختلف این سیستم در ادامه در بخش معرفی سیستم های کنترل تردد به صورت کامل تشریح خواهد شد.
سیستم های نظارت تصویری :
با اختصاص دادن دوربینهای مداربسته به هر بخش از بیمارستان که با توجه به نوع بخشها و توسط مدیران ارشد بیمارستان صورت میپذیرد، میتوان براحتی به کنترل اوضاع پرداخت. با این سیستم دیگرنیازی نیست که پرستاران با مراجعه حضوری به اتاق بیماران و حتی روشن نمودن چراغ مانع از استراحت بیمار گردند ، یا اینکه حتی وقتی بیماران برای گردش در بیمارستان به فضای باز بیمارستان می روند میتوان وضعیت آنها را بررسی و در صورت بروز مشکل سریعاً در محل حاضر شده و شرایط را تحت کنترل خود درآوردند. در این حالت دیگر نیازی نیست که هرپرستار به یک یا چند بیمار اختصاص یافته و یا بر اثر خطای انسانی برای بیماری مشکل بوجود آید.
سیستم های نظارت تصویری در فضای عمومی بیمارستان می تواند با هدف حفظ و حراست از نقاط مختلف بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد که این مورد جزء اولین و ساده ترین کاربرد های سیستم های نظارت تصویری است.
آنچه در کاربرد های بیمارستانی می تواند در راستای مدیریت بهینه تر بیماران و خدمات رسانی به آنان وکادر درمان استفاده شود استفاده از دوربین های نظارتی در بخش های خاص همچون CCU ، ICU ، اتاق های ریکاوری و بخش های مراقب ویژه است که به کادر درمان اجازه می دهد از هر نقطه ای وضعیت بیمار خود را به صورت زنده ) Live ( مشاهده نموده و روند درمان را بررسی نمایند. این امکان علاوه بر استفاده های کمک درمانی می تواند جهت مدیریت همراهان بیمار و جلوگیری از ورود همراه به فضا های حساس جلوگیری نموده و همزمان ایجاد حس اطمینان را در همراه بیمار از وضعیت بهبود یافته بیمار خود بوجود آورد.
این مورد هم اکنون در بسیاری از فضا های بیمارستانی استفاده میشود که توسط آن وضعیت بیمار در هر یک از مراحل درمان میتواند توسط مانیتور ها و تلویزیون ها برای همراهان و یا تیم پزشکی به نمایش در آید.
کنترل فضای سبز بیمارستان از لحاظ کیفی :
جهت نگه داری و آبیاری فضاهی سبز میتوان براحتی و تحت برنامه های زمانبندی خاص که قابل تعریف و حتی تغییر توسط مسئول مربوطه می باشد از سیستم های هوشمند کمک گرفت و با استفاده از آنها تعداد نفرات مورد نیاز برای آبیاری و مراقبت از فضای سبز را کاهش داد.
کنترل پارکینگ های بیمارستان
با توجه به محدود بودن تعداد پارکینگها در بیمارستانها، بیشتر از این فضا برای سرویس دادن به پزشکان و مدیران بیمارستان استفاده میشود. با استفاده از سیستم های هوشمند میتوان براحتی و حتی بدون نیاز به حضور نگهبان، پارکینگ را برای ارائه خدمات به پرسنل دارای مجوز تنظیم و از تاخیر و بروز مشکل در سرویس دهی به این افراد جلوگیری نمود. در ضمن با کاهش نیروی انسانی در این بخش نیز میتوان هزینه های بهره برداری از بیمارستان را کاهش داد.
کنترل هوشمند تاسیسات موتور خانه
با توجه به اینکه یک بیمارستان از لحاظ سطح تجهیزات موتورخانه ای به منزله یک شهر کوچک میباشد، کنترل و بهره برداری از تمامی تجهیزات موجود در آن مستلزم استفاده از چندین نیروی متخصص و حضور دائمی تعدادی از آنها در بیمارستان بصورت شیفتی می باشد تا علاوه بر ارائه دستورات جدید به تاسیسات، درصورت بروز مشکل و خطا در محل حضور داشته، ضمن تشخیص علت بروز خطا، آنرا یافته و بر طرف نمایند. اما با استفاده از تجهیزات هوشمند کنترل تمامی لوپها و فیدبکهای فرمانی توسط نرم افزار کنترل و با استفاده از یک سیستم HMI ( Human Machine Interface ( براحتی فرمان گرفته و در صورت بروز خطا ، محل وعلت آنرا سریعاً گزارش می نماید تا تکنسین موتورخانه بتواند با ارائه دستور جدیدی آنرا برطرف نماید. با این سیستم حساسیتهای کنترل تاسیسات موتورخانه ای بیمارستان کمتر شده و تجهیزات هوشمند با اجرای بسیاری از موارد روتین، کار را برای مسئول تاسیسات آسانتر می نمایند. در ضمن با این سیستم تعداد نیروی انسانی نیز کاهش داشته که میتواند باعث بالا رفتن بهره وری بیشتر بیمارستان گردد.
سیستم هوشمند گازهای طبی ، ساکشن و بخار :
مدیریت منابع گاز های طبی که یکی از مهمترین و حیاتی ترین زیر ساخت های بیمارستان می باشد جزء اصلی ترین بخش های سیستم تاسیسات است. سیستم هوشمند بگونه ای تنظیم می شود که شدت فشار در تمامی بخش های بیمارستان همواره در حد مطلوب بماند و همچنین در صورت بروز هر گونه مشکل در بخش های مختلف این سیستم به مسئولین اطلاع رسانی نماید. کنترل وضعیت و فشار بخش های مختلف اکسیژن ساز، وضعیت فیلتر ها ، فشار اکسیژن، گاز های بیهوشی در بخش های مختلف و اتاق های عمل، کیفیت فشار ساکشن در بخش ها ،کیفیت فشار بخار در بخش های استریل جهت دستگاه های اتوکلاو، بررسی نشت های احتمالی در سیستم ، تهیه گزارش مصرف ، مدیریت صحیح اکسیژن اضطراری از جمله بخش های مختلف سیستم هوشمند در این بخش می باشد که می تواند مسئولین و مدیران بیمارستان را مدیریت این سامانه یاری نماید. آنچه مسلم است مدیریت مداوم سیستم گاز های طبی و ساکشن مرکزی و مشاهده کوچکترین مشکلات سیستم و مرتفع ساختن آن از ایجاد مشکلات بزرگتر و هزینه های سنگین جلوگیری می نماید.
راهکارهای مدیریت سیستم هوشمند در بیمارستانها :
با تحلیل سریع اقدامات در دست انجام در یک بیمارستان، میتوان سطوح مدیریتی زیر را متصور شد :
- مدیریت داخلی بیمارستان
- مدیریت بخشها بصورت خاص ) با توجه به شرایط و تخصص هر بخش(
- مدیریت تاسیات موتورخانه ای
- مدیریت زیر ساخت های حیاتی، گاز های طبی، ساکشن مرکزی و زباله سوز
- مدیریت سیستمهای کنترل بحران ) اعلام حریق، اقدامات پیش از اطفاء و اطفای حریق(
حال به توضیح هریک از اقدامات و خدمات قابل ارائه توسط سیستم های هوشمند در هر قسمت می پردازیم:
مدیریت داخلی بیمارستان :
- مدیریت و کنترل فضاهای داخلی لابیها، راهروها و …
- کنترل روشنایی و کنترل سیستم های تهویه مطبوع تاسیساتی
- کنترل دسترسی ها ، تشخیص هویت افراد و … نظارتی
مدیریت اتاقهای بیماران در سطح مدیریتی بالا دست
- کنترل امکان تاسیساتی سرویس دهی اتاق به بیمار در حال پذیرش
- بررسی وضعیت و تعداد اتاقها و تختهای خالی یا در حال سرویس دهی جهت مدیریت وپذیرش بیمارجدید در هر بخش
مدیریت امور کارمندان و پرسنل بیمارستان
- امور پرسنلی مانند حضور و غیاب و اموری از این دست
- امور نظارتی دسترسی کارمندان و پرستاران به فضاهای مختلف بیمارستان ، تشخیص هویت پرسنل و
مدیریت فضاهای باز بیمارستان
- کنترل روشنایی فضای سبز و نمای بیمارستان ، کنترل آبیاری و آبیاری اتوماتیک فضای سبز
- کنترل ورود و خروج ها به بیمارستان ، کنترل وضعیت بیماران در زمانهای هواخوریمدیریت پارکینگها
- کنترل روشنایی، کیفیت هوا و سیستم های اطلاع رسان از وضعیت پارکینگها برایاستفاده سریع از آن
- دسترسی به پارکینگها، کنترل عبور و مروها به پارکینگ
مدیریت بخشهای استراتژیک بیمارستان مانند آزمایشگاه ها، انبارهای دارو ، بانکهای خون و … .
- کنترل سیستم های روشنایی و برودتی در هریک از این فضاها با توجه به میزان دما و روشنایی مطلوب برای هر قسمت
- کنترل نحوه انجام کار پرسنل در این بخشها از نظر امنیتی ، بهداشتی و …
- کنترل ورود و خروج پرسنل به هریک از این بخشها ، تشخیص هویت پرسنل و …
مدیریت سیستمها و تجهیزات اطلاع رسانی
- مدیریت نمایشگرها، مونیتورها و در کل تجهیزات پخش صوت و تصویر
- مدیریت تابلوهای پیام رسان به بیماران ، همراهان آنها و بازدید کنندگان جهت آگاهی دادن به آنها مدیریت بخشها بصورت جداگانه و خاص هر بخش توسط سر پرستار آن بخش
مدیریت اتاقهای بیماران
- کنترل سیستم روشنایی و برودتی هر اتاق متناسب با شرایط بیمار
- کنترل وضعیت بیماران و همراه بیمار از ایستگاه پرستاری در زمانها خاص وتعیین شده
- سرویس دهی به بیمار بوسیله سیستم های اطلاع رسان جهت خدمات عمومی یا خاص هر بیمار
مدیریت راهروها
- کنترل روشنایی و دستگاههای تهویه مطبوع موجود در این فضاها کنترل عبور و مرور پرسنل، بیماران و همراهانشان در این قسمتها
مدیریت تاسیسات موتورخانه ای :
- استفاده از لوپها و فیدبکها جهت کنترل نیمه اتوماتیک موتورخانه
- استفاده از سیستم HMI جهت فرماندهی آسان و پیشگیری از فرمانهای خطا
- مطلع شدن از خطاهای بوجود آمده در سیستم های کنترلی موتورخانه و رفع عیب سریع آنها
مدیریت سیستمهای مقابله با شرایط بحران :
- تشخیص و اعلام حریق : تشخیص محل دقیق حریق در هریک از فضاهای بیمارستان و اطلاع رسانی به مسئولین ذیربط از وضعیت بوجود آمده چه در داخل بیمارستان و یا چه در خارج از آن با استفاده از تجهیزات هوشمند مخابراتی.
- اجرای اقدامات پیش از اطفاء : راه اندازی سیستم های هشدار دهنده، باز کردن دربهای فرار، روشن نمودن چراغهای مسیر های خروج، خاموش نمودن تاسیسات موجود در محل مانند هوارسانها و دمنده ها و اقداماتی از این دست.
- اجرای سیستم اطفاء : راه اندازی پمپهای آبرسان و یا پخش گازهای مخصوص اطفاء در محیط
صرفه جوئی در انرژی و هزینه
در ساختمانهای هوشمند میتوان با استفاده از سیستم های خودکار کنترل روشنایی ساختمان، کنترل سیستم سرمایش و گرمایش، کنترل دربها و متدهای کنترلی هوشمند دیگر، مصرف انرژی را به نحو چشمگیری کاهش داد. ساختمان هوشمند مجهز به یک زیرساخت ارتباطی قوی می باشد که میتواند بهصورت مستمر نسبت به وضعیتهای متغیر محیط
عکس العمل نشان داده و خود را با شرایط گوناگون وفق دهد و همچنین به ساکنین ساختمان این اجازه را میدهد که از منابع موجود به صورت مؤثرتری استفاده کرده و امنیت و آسایش را بصورت چشمگیری افزایش می دهد. در حال حاضر عدد قابل توجهی از هزینه های جاری یک ساختمان صرف حاملهای انرژی میگردد که این امر بسیاری از سازمانهای مختلف در دنیا را به بررسی شیوه های بهینه کردن و تا حد امکان مدیریت و کاهش این مبالغ وا داشته است.
تماس با کارشناسان پاسخگو ۰۹۱۲۰۸۵۱۴۶۵
دریافت فایل PDF پروپوزال بیمارستان هوشمند
مقالات مرتبط رو دراین سایت بخونید.